موانع در مطالعه مناسب
خواندن بیش از حد (حفظ کردن):
خواندن مکرر و زیاد باعث می شود مطالب یادگرفتنی را حفظ کنیم که البته بیشتر در خانم ها رایج است. در آزمون ها به دلیل این که بیشتر سؤالات مفهومی طراحی می شوند، این روش، روش ایده آلی برای مطالعه نخواهد بود. همچنین این روش بسیار وقت گیر و خسته کننده است و این امر باعث ایجاد استرس در فرد می گردد. به جای این که مطالب را چندین بار بخوانیم و حفظ کنیم، یک یا دو بار بخوانیم اما بفهمیم.
مطالعه پیوسته و یکسره:
مطالعه نباید پیوسته و پشته سر هم باشد زیرا بدن و فکر نیاز به استراحت دارد . بهتر است هر 2 ساعت یک بار یک بازده زمانی 15 تا 20 دقیقه ای را استراحت کرد. این استراحت، اتلاف وقت نیست، بلکه بازهی را افزایش می دهد. البته زمان مطالعه مناسب برای هر فرد متفاوت است و بهترین زمان مناسب را خود داوطلب می داند مثلا. هر چه مبحث یک درس سنگین تر باشد، زمان مطالعه کاهش پیدا خواهد کرد، باید بدانیم که « مطالعه پیوسته و طولانی مدت خستگی زودرس را به دنبال خواهد داشت.»
بلندخواندن:
سرعت دیدن و شناسایی کلمات با سرعت خواندن و به زبان آوردن آن ها یکسان نیست. به علاوه این که بلندخوانی نیاز به مکانی خاص دارد و نیز پس از چند دقیقه موجب خستگی خواننده خواهد شد. به عقیده دانشمندان، افراد در بلندخوانی بیشتر به جای این که تمرکزشان روی مطالب باشد روی صدای خود خواهد بود که این خود باعث کاهش بازدهی فرد در مطالعه خواهد شد.
راه رفتن در حین مطالعه:
در حین راه رفتن به طور ناخودآگاه، فکر فرد به این معطوف می شود که پای او به چیزی برخورد نکند و یا این که چه طور مسیرش را انتخاب کند که طبیعتاً باعث کاهش تمرکز فرد در مطالعه خواهد شد. مطالعه در این حالت باعث خستگی چشم و سرگیجه می شود زیرا فاصله عدسی چشم تا کتاب مدام تغییر می کند.
تکنولوژی و دنیای مجازی:
گوش دادن به موسیقی در حین مطالعه نه تنها تمرکز را افزایش نمیدهد بلکه باعث حواس پرتی خواهد شد. اولویت تمرکز مغز انسان در شنوایی بیشتر از بینایی است. بنابراین، تمرکز داوطلب بر مطلب قطعا کمتر از 100% خواهد بود!
موبایل - اینترنت و به طور کل دنیای مجازی فکر فرد را ناخودآگاه به سمت خود میکشد و شاید خواندن درس همزمان با استفاده یا حتی در کنار خود داشتن موبایل صرفا جنبه روخوانی داشته باشد.
وسواس و اضطراب:
داوطلبین عموما این نگرانی را دارند که درس را کامل یاد نگرفته اند و به خواندن مکرر مطالب هرچند بیهوده می پردازند. نتیجه این تفکر طبیعتاً اتلاف شدید وقت خواهد بود. همواره حفظ آرامش و اعتماد به نفس سبب از بین رفتن وسواس شده و فرد داوطلب را به اهداف خود نزدیک و نزدیکتر خواهد کرد.